V Poprade otvorili NTC zápasom reprezentantov do 15 rokov

06.11.2013 Poprad

Poprad 5. novembra (TASR) - Slávnostné odhalenie inauguračnej tabule, prestrihnutie pásky a zápas najmladšej slovenskej reprezentácie do 15 s maďarskými rovesníkmi otvorili v utorok 5. novembra na Slovensku už druhé futbalové Národné tréningové centrum (NTC) v Poprade. To prvé už roky funguje v Senci.

Ešte pred aktom otvorenia sa k slovu v krátkych príhovoroch dostali prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, ako aj zástupcovia Európskej futbalovej únie (UEFA), mesta Poprad, resp. investora Aquacity Poprad.

"Je veľmi príjemný pocit otvoriť NTC, keďže ich nemáme veľa, je len druhé na Slovensku. Som rád, že sa to podarilo v takom termíne ako sme si stanovili. Som presvedčený, že skôr ako o rok tu budeme znova, otvoríme druhú etapu a vyrastie tu jeden špičkový štadión, ktorý bude zodpovedať všetkým kritériam UEFA," povedal prezident SFZ Kováčik.

Výstavba začala v decembri 2012

Výstavbu NTC v Poprade zahájili v decembri 2012, pričom celú prípravu a realizáciu sledovala od začiatku aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Investícia v prvej etape výstavby predstavovala 1,84 milióna eur a SFZ ho financoval z prostriedkov investičného programu UEFA HatTrick III. Aj napriek istým technickým problémom, keď bola tuhá zima a problémom bol aj prívod geotermálnej vody, resp. namiešanie a položenie nevhodnej zmesi od subdodávateľa, ktorá mala byť položená ako posledná vrstva pred položením trávnika, čím nastal asi mesačný sklz, sa SFZ podarilo naplniť plán otvoriť NTC ešte na jeseň.

V rámci prvej etapy na futbalovom štadióne v Poprade zrekonštruovali existujúcu tribúnu s kapacitou 2000 miest. Obnovili sa vnútorné priestory tribúny vrátane športovej, administratívnej, hotelovej a stravovacej časti. Trávnik je vyhrievaný geotermálnou energiou. Vykurovaná je hracia plocha s rozlohou 109x68,2 m (ihrisko má rozmer 105x68m), položil sa nový trávnatý koberec, ktorý sa pestoval viac ako rok. Na štadióne nainštalovali nové umelé osvetlenie. Štyri stožiare vysoké 37 metrov sa osádzali koncom augusta, pričom osadenie jedného trvalo viac ako dve a pol hodiny. Výber svetiel na stožiaroch a spôsob a intenzita osvetlenia plochy vychádzajú z noriem stanovených UEFA, aby štadión spĺňal kritériá pre zaradenie do tretej kategórie a medzinárodné kritériá. Osvetlenie možno nastaviť na štyri rôzne režimy, a to na tréningové podmienky, zápas, národný zápas s televíznym prenosom a medzinárodný zápas s televíznym prenosom. Pri umelom osvetlení štadióna zachytia momentky zo zápasu bez problémov aj fotografi. V novom šate sa tkvie aj zrekonštruovaná, predĺžená a prekrytá tribúna, na ktorú bolo v priebehu jedného týždňa osadených 1738 kusov nových sedadiel. Tribúna má ďalších 266 VIP miest, 50 miest pre novinárov a 6 komentátorských boxov.

Na rekonštrukcii a následnej prevádzke hotelovej a stravovacej časti participoval investor, ktorým je Aquapark Poprad, s.r.o. Spoločnosť tiež futbalovému zväzu poskytne na základe osobitnej zmluvy dodávku geotermálnej energie na vyhrievanie trávnika a vykurovanie vnútorných priestorov tribúny.

V druhej fáze postavia tribúnu s 3500 miestami

Súčasťou následnej druhej etapy tréningového centra bude výstavba novej tribúny s kapacitou 3500 miest, nového tréningového ihriska s umelým trávnikom a parkovacie plochy. Po jej dokončení bude NTC Poprad spĺňať infraštruktúrne kritériá UEFA pre štadióny tretej kategórie, čo umožní využiť futbalový štadión na organizovanie zápasov slovenských reprezentácií vo všetkých vekových kategóriách. Druhá etapa už bude realizovaná z finančných prostriedkov, ktoré poskytol štát na výstavbu, rekonštrukciu a obnovu štadiónov. Mala by stáť približne 1,5 milióna eur. NTC Poprad by tak teda malo stáť spolu okolo 3,34 milióna eur, čo je 100 miliónov v korunách.

Celý koncept a zámer projektu je podľa kritérií, ktoré vypracovala FIFA, považovaný za perspektívny a efektívny. Závery odborníkov predpokladajú, že pri komerčnom využití NTC a hospodárnom prevádzkovaní je možné do dvoch rokov od ukončenia výstavby hospodáriť v NTC Poprad s plusovým rozpočtom. Veľkou výhodou nového NTC je aj výber lokality. Tréningové centrá takéhoto typu sú navštevované zahraničnými futbalovými klubmi alebo reprezentáciami zo severských krajín, Ruska alebo krajín blízkeho východu.

SR "15" remizovala v novootvorenom NTC v Poprade s Maďarskom 0:0

Slovenská futbalová reprezentácia do 15 rokov remizovala v úvodnom z dvojice prípravných duelov proti rovesníkom z Maďarska v novootvorenom NTC v Poprade 0:0.

Odvetný duel čaká zverencov Petra Štefaňáka vo štvrtok 7. novembra o 12.00 h v maďarskom Lipóte.

prípravný zápas:

Slovensko "15" - Maďarsko "15" 0:0
Rozhodoval: Kačenga, 1320 divákov

SR "15": Valach - Majdán, Vaško, Špiriak, Petro (41. Kráľovič) - Drobný, Filinský, Beďatš (72. Kudlička), J. Timko (50. Kovaľ) - Viktory (62. Guláš), Boženík (50. Tomič)

Peter Štefaňák, tréner SR "15" (www.futbalsfz.sk): "Myslím si, že sme týmto zápasom prispeli k slávnostnému otvoreniu tohto areálu, pretože na kategóriu U15 to bol veľmi kvalitný, ofenzívny futbal z obidvoch strán, vysokú kvalitu ukázal najmä súper v práci s loptou. Jediné, čo ma mrzí, je, že zápas sa neskončil 4:4."
 

Vyberte región